IMMO POINT TIPS

EPC aanvragen: wat moet je weten?

Ga je je woning verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een Energieprestatiecertificaat (EPC) voor te kunnen leggen. Het EPC-attest geeft informatie over de energiezuinigheid van je woning en helpt potentiële kopers of huurders in hun beslissing. Een EPC aanvragen hoeft geen ingewikkelde procedure te zijn, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten. 

Vraag een EPC-attest aan bij een energiedeskundige erkend door de overheid

Als je nog niet veel ervaring hebt met het aanvragen van een EPC, is het belangrijk om te weten dat een erkend energiedeskundige type A het certificaat moet opstellen. Deze persoon analyseert de woning grondig en bekijkt onder meer de isolatie, verwarming, ventilatie en andere energiebesparende maatregelen. Op basis van deze info berekent hij een score die de energiezuinigheid van je woning weergeeft. Hoe een EPC precies wordt opgemaakt en hoe je het kan aflezen, lees je in de blog hoe interpreteer je een EPC-attest’. 

Telecommuter reading project paper document in home office

Vergelijk offertes

Prijzen kunnen verschillen. Afhankelijk van je locatie en hoe snel je je EPC-attest wil ontvangen, betaal je meer of minder. We raden je aan om wat offertes te vergelijken, voor je een deskundige kiest. 

Voorzie alle vereiste documenten

Zorg ervoor dat je op de dag van de keuring alle nodige documenten bij de hand hebt, zoals: 

  • plannen van de woning
  • facturen van eventuele renovaties 
  • attesten van recent uitgevoerde werken

Dit maakt het voor de energiedeskundige makkelijker om je woning correct te evalueren en een juist EPC op te stellen. Je EPC-attest is 10 jaar geldig. Als je in die periode nog werken uitvoert aan de woning die de energiezuinigheid verbeteren, vraag je best een nieuw EPC aan. Dit kan interessant zijn omdat het de verkoop- of verhuurwaarde van de woning kan verhogen.

Tot slot is het handig om te weten dat het EPC niet alleen verplicht is bij verkoop of verhuur, maar vaak ook bij aanvraag van bepaalde premies of subsidies. En sinds 2023 na energierenovatiewerken in het kader van de renovatieplicht.

Een EPC-attest nodig? Neem contact op met een Immo Point kantoor uit jouw regio voor meer informatie!